Upis  VrtićNet | Lgin

Novosti

  Međunarodni dan biološke raznolikosti  OTKAZANO, zbog pogoršanja vremenskih uslova...

   

  Obilježava se kao spomen na 22. maj 1992., datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti.
  U Danu zaštite prirode organiziraju se odgojne, obrazovne, rekreativne, stručne i druge aktivnosti kojima se na primjeren način potiče i promiče zaštita prirode.

  Bosna i Hercegovina je bogata biodiverzitetom. Postoji nekoliko područja općeg značaja, uključujući šume, kršovita područja i rijeke ponornice, kao i druga područja koja mogu funkcionirati kao sredstva u postizanju povezanosti kroz regionalna i transnacionalna područja.

  Zemljište je uglavnom brdovito i planinsko. Prijetnje za ugrožavanje ovog istaknutog biodiverziteta se sastoje od neodrživog iskorištavanja zemlje kao i mali broj područja koja su pod bilo kojom formalnom zaštitom.

  Najnovije studije pokazuju da su klimatske promjene i globalno zagrijavanje izravno prouzročile nestajanja pojedinih vrsta organizama.

  Klimatske promjene će do 2100. godine dovesti do povećanja temperature na Zemlji za od 1,4 ° C do 5,8 ° C. 

  Ogromne i brze promjene dovode do promjena u rastu i razmnožavanju, kao i u rasprostranjenosti pojedinih organizama. Skoro sva živa bića imat će problema zbog brze prilagodbe novim ekološkim uvjetima. Promjene će dovesti do biomigracije ka područjima koja će imati bolje uvjete za život. Pored migracija znanstvenici na žalost procjenjuju da bi ove nepredvidljive i ogromne promjene mogle dovesti do izumiranja čak milijun vrsta!

  S druge strane, trenutačna raznolikost živih bića može umanjiti učinke klimatskih promjena na okoliš i ljude. Zato je neizostavno učiniti sve da se sačuva postojeća raznolikost živog svijeta na našoj planeti.

   

  Tim povodom u petak 22.05. tekuće godine će ova Predškolska ustanova u suorganizaciji Ornitološkog društva „Naše ptice“  realizovati program Spring Alive (Dočekajmo proljeće zajedno) na kojoj će djeca iz starijih grupa vrtića AN-NUR , SAN i CICIBAN na Vrelu Bosne, razgovarati o pticama o kojima su ranije slušali na radionici i o njihovom značaju, te koje su vrste vjesnici proljeća, koje se mogu vidjeti u gradu i na koji način im možemo pomoći (kroz postavljanje kućica, hranilica...).

  Djeca će biti podjeljena na 3-4 grupe koje će uz pomoć volontera i odgajatelja prošetati po Vrelu Bosne i posmatrati ptice uz korištenje dvogleda, nakon čega će se vratiti na polaznu tačku, gdje će nastaviti razgovar o tome šta su sve vidjeli. 

  Djeca će biti obezbjeđeni sokići i keksići.

  Roditelj je obvezan djetetu obezbjedi jedan veći kroasan.

  Po povratku u vrtić, djeci će biti servirtan topli obrok. 

  Za ostale informacije obratiti se glavnom odgajatelju vrtića.

Aktuelno


 • Engleski jezik za djecu...[više]

 • Sport i tjelesne aktivnosti za djecu...[više]

 • VrticNet - Interface...[više]

 • Facebook stranica...[više]

O nama